Transistor 4
Critical perspectives as Practice
Scenkonstfestival i Malmö
12/10-19/11 2017


/ TRANSISTOR LIVE

Relationship Status: Complicated
Två kvinnor möts innanför fängelsemurarna. Den ena är livstid dömd för mord och den andra ska snart släppas fri. De blir kära och förlovar sig och står inför den stora dagen då de äntligen ska få gifta sig. Men en dag rycks de ifrån varandra helt utan förvarning. Reglerna säger att de inte får ha någon kontakt med varandra efter frigivningen och kampen för att få träffas startar. Relationship Status: Complicated är ett textbaserat rörelseverk som tar avstamp i kvinnornas kärlekshistoria. Det utforskar vad äktenskap och kärlek innebär med alla dess regler och bestämmelser och vem som äger rätten att bestämma över en relation både i och utanför fängelsesystemet.
Text & ljud: Lovisa Perman.Scenografi & kostym: Emilia Bongilaj. Koreografi & medverkande: Annelie Horáková Eriksson
Premiär 4/4

Död åt välfärdsstaten
Död åt välfärdsstaten är en betraktelse över det land som vi känner som Sverige – från Tage Erlanders folkhem, till Olof Palmes demokratiska socialism, till Fredrik Reinfeldts påståenden att svenskar nattats till sömn av välfärdssystemet, till dagens politiska diskussion där begrepp som underklass och utanförskap och svenskhet är heta ämnen. Föreställningen utspelar sig på en bondgård misstänkt lik Orwells där alla djur är jämlika, några bara mer jämlika än andra.
/ Teatr Weimar
Koncept: Jörgen Dahlqvist och Kent Olofsson.
Text och regi: Jörgen Dahlqvist. Koreograf: Lidia Wos. Musik: Kent Olofsson, Lise Kroner och Nicklas Nilsson.
Medverkande: Linda Ritzén, Carl Gustafsson. Liv Kaastrup Vesterskov, Nicklas Nilsson, Lise Kroner, Lidia Wos, Jörgen Dahlqvist, Kent Olofsson och Mattias Alheim.
Premiär 13/4

Hamlet – en monolog där alla dör

Allt börjar med att Hamlets pappa dör. Allt börjar med att Hamlets mamma gifter om sig med pappans bror och säger till Hamlet att sluta sörja. Allt börjar med att Hamlet får reda på vem som mördade pappan. Allt börjar med att Hamlet ska hämnas. Skådespelaren Nina tar oss med på en upptäcktsfärd in i världens mest spelade pjäs. Till sin hjälp har hon tre liter grus, två liter blod, en mikrofon och ett badkar. En föreställning i gränslandet mellan teater och konsert, där fantasi blir verklighet och där rummet fylls med begär, sorg, hat, hämnd och kärlek.
/ Ung Scen öst
Text: Manda Stenström, Maja Salomosson och William Shakespeare
Regi: Maja Salomonsson Scenograf och kostymdesigner: Jenny Ljungberg
Ljuddesigner: Siri Jennefelt Kompositioner: Siri Jennefelt och Nina Jeppsson
Mask- och perukdesigner: Agnes Kenttä
Medverkande: Nina Jeppsson

Spelar 17/4

Makten från marken
Makten från marken – orden är Hannah Arendts och syftar på makten som ligger på gatan att plockas upp – är den första miniatyren i en serie kallad Spegelminiatyrerna som just nu arbetas fram av Kim Hedås och Christina Ouzounidis. Spegelminiatyrerna skrivs som en svit för sångare, skådespelare och elektronik. Utgångspunkten för projektet är en scen ur Shakespeares Richard II där den avsatte kungen söker i sitt ansikte efter spåren av smärta utan att finna dem. Scenen aktualiserar kopplingarna självbild och återspegling, makt och ansvar, oförmåga och våld – maktbegärets relation till sårbarhet. I Spegelminiatyrerna undersöks och iscensätts dessa spänningsförhållanden musikaliskt, textligt och med en mängd röster. Det slutgiltiga resultatet planeras bli en timslång föreställning uppbyggd av en rad miniatyrdelar. Dessa framförs under arbetets gång såväl solitärt som i olika kombinationer och spelas företrädesvis i foajéer och trapphallar.
Koncept: Christina Ouzounidis och Kim Hedås

Tystnaden
Tystnaden kretsar kring de motiv som finns i myten om Odysseus i mötet med sirenerna. Nina Björk påminner oss i sin bok Sirenernas sång om Adornos beskrivning av hur den moderna människan skapades i det ögonblick Odysseus band sig fast vid masten för att få uppleva sirenernas sång och därigenom övervann naturen. Att samtidigt ge efter och tygla sina begär blir till en civilisationshandling som konstituerar det moderna. När Kafka skriver samma myt är resultatet dock ett helt annat: Odysseus har bundit fast sig vid masten, till och med satt vax i öronen, men sirenerna sjunger inte längre – de är tysta. Människan (och mannens) makt över naturen är därmed bruten. Tystnaden blir ett sätt att ta kontroll över sitt eget liv och sitt eget öde. Tystnaden är en monolog som beskriver och gör upp med en manlighet i kris, en som inte längre kan diktera villkoren för det offentliga, varken mannen inte längre har tolkningsföreträde kring vad som är tillåtet eller inte, och vars blick därigenom inte längre definierar en självklar begärsposition. Texten leker med referenser till Bergmans filmiska universum, grekiska myter, filosofi och populärkultur.
Text: Jörgen Dahlqvist. Regi: Gustav Englund. Ljuddesign: Niclas Anderstedt Lindgren. Ljusdesign: Mira Svanberg. Scenografi & kostym: Annika Tosti
Medverkande: Rasmus Luthander
Premiär 21/4


Malmö PodCards
Malmö PodCards är en föreställningen som porträtterar människor i Malmö: ett möte i tåget, på kaffebaren eller en bänk i solen en sensommardag i Malmö kan leda till helt fantastiska samtal. Med musik, människor och foton skapar vi en fördjupad bild av Malmö.
Regi: Malene Begtrup Andersen. Foto: Gianluca La Bruna.
Sång och komposition: Lise Kroner. Musiker: Mario Ochoa och Ellen Pettersson
11th House collective
Premiär 26/4

/ TRANSISTOR SOUND

Hamlet II:exit ghost
Hamlet II:exit ghost har gjort succé på festivaler i Europa där man beskriver det man ser som Scaninavian Noir, prisbelönt i den internationella radioteaterfestivalen Prix Marulic 2014. I Hamlet II:exit ghost (radio edit) är scenen en radiostudio där Teatr Weimar iscensätter en pjäs i pjäsen utifrån klassikernas klassiker. Föreställningen är ett laboratorium där skådespelarna tar isär Shakespeares ord och figurer. En mediation kring identitet, minne och död. Shakespeare möter Bergman möter The Killing.
Koncept: Jörgen Dahlqvist, Kent Olofsson, Linda Ritzén och Rafael Pettersson
Text och regi: Jörgen Dahlqvist. Kompositör: Kent Olofsson
Medverkande: Linda Ritzén och Rafael Pettersson
Ljud SR: Johan Chandorkar. Producent: Henrietta Hultén
Producerades av Sveriges Radio Malmö 2012

Framförs den 6/4

Episoder, säsong 2, avsnitt 1
Hela serien utspelar sig i en somrig småstad där människor befinner sig i rörelse; bort från andra och bort från sig själva. handlingen kretasar kring det möjliga och omöjliga i mötet med andra människor, om avgrunden mellan vad en människa är inför andra och vad hon är inför sig själv.
Text: Jörgen Dahlqvist. Musik: Jörgen Dahlqvist
Medverkande: Linda Ritzén
Mixning och mastring: Kent Olofsson

Framförs den 16/4

Städer del 6
Hela serien utspelar sig i en somrig småstad där människor befinner sig i rörelse; bort från andra och bort från sig själva. handlingen kretasar kring det möjliga och omöjliga i mötet med andra människor, om avgrunden mellan vad en människa är inför andra och vad hon är inför sig själv.
Text: Jörgen Dahlqvist. Musik: Jörgen Dahlqvist
Medverkande: Linda Ritzén
Mixning och mastring: Kent Olofsson

Framförs den 16/4

/ TRANSISTOR MUSIC

Musikfestival
11th House Collective kuraterar för andra gången Transistor Music i samarbete med Transistor festivalen. I slutet av april går den andra omgången av stapeln. Mer info kommer.
Festivalen hålls den 27-28/4


/ TRANSISTOR TALKS

Composing the Performance
nom ramen för sitt arbete som konstnärlig doktorand – i samarbete mellan KMH och Lunds universitet – har Kent Olofsson medverkat till att skapa fem scenkonstverk i vad han kallar Contemporary Intermedial Theatre (CIT). Det är verk som befinner sig i skärningspunkten mellan konsert, teater, hörspel och musikteater. Genom text och exempel från de fem konstnärliga verken presenteras nya konstnärliga och kollaborativa metoder för samtida scenkonst. I samband med att avhandling släpps anordnar vi en eftermiddag med samtal om ny samtida scenkonst
Med Kent Olofsson, Jörgen Dahlqvist, Linda Ritzén, Stefan Östersjö och Thanh Thuy
Framörs den 6/4