Transistor 1
Broadcasting from the center of contemporary performing arts
Scenkonstfestival i Malmö
31/3-30/4 2016

___ Transistor Sound ___________________


Transistor Sound presenterar hörspel och radioteater, där Sveriges Radio Malmö, Audiorama och danska Akt 1 tillsammans med festivalen har kuraterat varsin kväll av gemensamt lyssnande.

Vitsvit
Vitsvit speglar ett våld som gömmer sig i vårt språk och samhälle. Hur gliringar, betoningar och blickar sätter sin prägel och får en att känna sig annorlunda.
Text: Athena Farrokhzad. Regi: Saga Gärde. Ljuddesign: David Gülich
Medverkande: Shang Imam, Karim Rashid, Behrang Miri, Susan Taslimi, Saman Bakhtiari, Mariam Hofvander
Inspelning: Johan Chandorkar och David Gülich.
Producent: Manal Masri
Från Sveriges Radio Malmö

Den fantastiska resan
Den engagerade men utbrända läraren Ulf kämpar för att få sina elever att växa och utvecklas, men blir ständigt begränsad av skolpolitikens fyrkantiga villkor. Plötsligt en dag blir han kontaktad av Motståndsrörelsen, och det blir starten på en helt fantastisk resa...
Koncept, text och regi: Carina Ehrenholm. Musik: Björn Lindberg
Medverkande: Carina Ehrenholm, Ellen Norlund, Christer Strandberg, Helmon Solomon, Jesper Feldt och Nils Dernevik

Hadet
Denna föreställning bygger på texter ur Thorstein Thomsens bok Hadet. I dikterna möter vi Sara, en ung flicka, som under andra världskriget går in i motståndsrörelsen. Dikterna är skrivna i dagboksformat och beskriver Saras liv med både krig och kärlek. Historien är ett nervpirrande drama om en ung flicka som både blir till kvinna och till soldat i kampen mot tyskarna.
Text: Thorstein Thomsen. Regi: Malene Begtrup Andersen. Musik: Björn Lindberg
Medverkande: Liv Kaastrup Vesterskov

Episoder 1-2
Episoder utspelar sig i ett vintrigt Sverige där gatljus speglar sig i den kalla snön och där människor befinner sig i rörelse; bort från andra och bort från sig själva. Det är ett samhälle där det vilar en rädsla och misstankar riktas mot den som är mest utsatt, den som förlorat allt och den som aldrig ägt något. Men när det inre rusar fram står tiden stilla och där är vi alla lika. Episoder kretsar kring det möjliga och omöjliga i mötet med andra människor och beskriver avgrunden mellan vad en människa är inför andra och vad hon är inför sig själv. Det handlar om den till synes hopplösa drömmen om att vara; inte verka utan att bara vara.
Koncept: Jörgen Dahlqvist, Kent Olofsson och Carina Ehrenholm
Text: Jörgen Dahlqvist. Musik: Jörgen Dahlqvist och Kent Olofsson i samarbete med Malin Hween och Camilla Waltin.
Medverkande: Carina Ehrenholm, Malin Hween och Camilla Waltin
Plats: Inter Arts Center

Eesvensson Eesvensson
Dramatik möter bildkonst i en interaktiv ljudföreställning, en teaterinstallation, en skulptur med duration. Eesvensson, Eesvensson är en kommentar till integrationsdebatten i Sverige som skuldbelägger istället för att undersöka den rasism som skapar utanförskap. Vi får möta familjen Svensson, föräldrarna Svea och Sven och deras vuxna barn Svenna och Svenne som är på besök, och som en fluga på väggen får vi följa deras konversation om bistånd, charterresande, badrumsrenoveringar och alltför gästvänliga grannar.
Av: Nasim Aghili och Björn Karlsson. Idé, manus och regi: Nasim Aghili. Scenografi: Björn Karlsson
Komposition och ljuddesign: Anna Soléy Tryggvadóttir
Medverkande: Elmira Arikan, Marall Nasiri, Ellen Nyman, Maria Salah
Kuraterad av Audiorama

Transit
Det här är en föreställning som ur tre olika perspektiv belyser det tillstånd som kallas Transit. Ett perspektiv är de personliga historier och erfarenheter olika människor berättar om att befinna sig i ett tillstånd av transit som utgångspunkt. Ur ett annat perspektiv följer vi dvärgen som i sitt ensamma arbete som handelsresande med bil plötsligt inser hur livet har förändrats fundamentalt, på väg ut ur en stad, på väg mot en annan. Ur det tredje och sista perspektivet skildras ett mer abstrakt förhållningssätt till begreppet transit där orden, berättandet vävs ihop så tätt att de inte längre går att urskilja annat än som brus, rus och susande sorl.
Tonsättare: Savannah Agger , Ylva Bentancor och Hanna Hartmann
Medverkande: Mike Majkowski (kontrabas), Johan Ehn (röst), Maulwerker (vokalensemble)
Instrumentmakare: Gustavo Bentancor
Kuraterad av Audiorama

Det exceptionella ögonblicket då Barbie fick chansen att fly med Ken i den rosa caben, men gav bort chansen till Skipper
Sprutor har sedan länge blivit nödvändiga för att klara av det dagliga lidandet i Barbielådan, nu dör dockorna en efter en. En dag kommer Ken i sin rosa cab, han väljer Barbie till äkta maka. Ken vill rädda Barbie från misären, göra henne frisk och stark och hälsosam - avokadosmoothies och sånt där. Ett villkor finns: ska Barbie bli fri från missbruket måste hon lämna sitt gamla liv och bryta kontakten med sina vänner. Vad ska hon säga till Skipper? Är chansen värd ett brutet systraskap? Och vilket är bäst; att ligga i en familjegrav eller att leva ensam?
Text: Anja Grim. Regi: Jörgen Dahlqvist
Kuraterad av danska radiodramapodden AKT1

”Vill du ligga med mig? / Ska vi jobba ihop?”
Dani gör en återkommande live-pod som bygger på att hen bjuder in två personer som hen vill ligga och jobba med, för att prata om det. Inför mötet har Dani skickat ut inbjudningar till personerna och berättat om sina tankar om att vilja ligga och jobba ihop. Dani är en ung dramatiker/regissör och samtliga inbjudna gäster är också scenkonstskapare eller aktörer. Koreografer, regissörer, teaterchefer, skådespelare, mimare, frigruppsaktörer osv. Texten är baserad på verkliga citat.
Text: Robin N Spegel. Regi: Carina Ehrenholm
Kuraterad av danska radiodramapodden AKT1

Repetitioner
Regissören har fått fria tyglar och ska tillsammans med ensemblen iscensätta en för regissören viktig dröm. Ett kollektivt symboldrama inleds vid ett kraftverk som ska belägras och slutar först i en glödlampa i Salvador Dalís sommarhus i Portlligat. Repetitioner är en monolog om vårt undermedvetna.
Text: Martin Bengtsson. Regi: Stefan Stanisic
Kuraterad av danska radiodramapodden AKT1


___ Transistor Live ___________________


Vintersagan
Isen finns och vi finns skriver C. Vintersagan utgår från en resa till kölden i en liten by på Grönland. Föreställningen utforskar skillnaden mellan materialism och idealism och mellan människa och natur genom egna reflexioner, i samtal och genom läsning av novellerna i boken Vintersagan av den danska författaren Karen Blixen, och Shakespeares pjäs med samma namn. I en komposition med text, musik, ljudlandskap möts vi i ett stycke dokumentär poesi.
Koncept: Liv Kaastrup Vesterskov. Musik och ljuddesign: Björn Lindberg. Musik och slagverk: Mario Ochoa.
Med texter av Liv Kaastrup Vesterskov, Annika Nyman och Jörgen Dahlqvist
Medverkande: Liv Kaastrup Vesterskov, Björn Lindberg och Mario Ochoa
Spelplats: Teaterhögskolan

I skuggorna
I skuggorna är en föreställning om saknad och kretsar kring sorgen när en förälder dör. I skuggorna är en föreställning som blandar musik framförd av Ensemble Liparella, med text och med videoprojektioner och ljudlandskap. Föreställningen är en fortsättning på Teatr Weimars pågående arbete med att skapa en ny form av samtida musikteater.
Koncept och text: Jörgen Dahlqvist och Kent Olofsson
Medverkande: Ensemble Liparella, Kent Olofsson och Carina Ehrenholm (röst), Liv Kaastrup Vesterskov (röst) och Linda Ritzén (röst). Rum: Marcus Råberg
Spelplats: Inter Arts Center

In the Greenary
”This is the first scene. Imagine a young man dressed in green jeans. He’s 25 years old and tries to capture moments his mind is not capable of keeping. He’s pointing a camera at you.”
I utställningen ”In the Greenery” möter besökaren tre ljudinstallationer av Janna Holmstedt, vilka alla på skilda sätt kretsar kring minneslagring, glömska, förluster och transformationer.
Koncept: Janna Holmstedt
Plats: Inter Arts Center

Walks: iridescent.
Följ med på en vandring genom Malmö som samtidigt är en vandring på en helt annan plats: Malmö för 20 år sedan. Staden som ligger här idag och staden som då tog emot rekordmånga flyktingar från kriget på Balkan. Genom video-walks dubbelexponerar vi berättelser från olika tider, visar hur människor togs emot och tog emot. Då och nu. Minnena ligger kvar som lager över staden, ett lager av tid som kanske aldrig varit närmre än nu men bara kan ses ur vissa vinklar när ljuset faller på rätt sätt.
Av Emma Bexell, Stefan Stanisic & Svante Back (Bombina Bombast). Medverkar gör även Alexander Abdallah och Amina Olsson
Biljetter bokas på kulturcentralen
Spelplats: Teaterhögskolan

(Jag är) Din stjärna
Michael Jackson, apan Bubbles, Lisa Marie Presley och Elisabeth Taylor möts i en modern Faust-saga. (Jag är) Din stjärna handlar om kändiskapet som tvång och straff, där stjärnstatus till sist blir ett fängelse med plats för en diskussion om människan som slagfält mellan gott och ont. Föreställningen tar avstamp i behovet av superstjärnorna som projektionsytor för våra och andras drömmar.
Regi: Linda Ritzén. Text: Jörgen Dahlqvist
Medverkande: Ada Teisbo, Alex Jubell, André Christenson, Emilie Dimitrakopoulou Sahlén, Filip Johansson, Frida Stavnes, Magdi Saleh, Malin Karlsson, Malin Molin, Stina Nordberg, Wayra Monasterio. Rum: Marcus Råberg
Spelplats: Inter Arts Center

Gallring pågår
Vi möter Bibliotekarien och Låntagaren, två knappt synliga varelser som balanserar på gränsdragningen för vem som tillåts plats i ett samhälle. Genom en fängslande lek med ljud och form får publiken via hörlurar nära och intimt följa huvudpersonens öde, på den plats dit vi alla är välkomna. Gallring pågår är en berättelse om det som döljer sig bakom det tillsynes vardagliga, om upprätthållandet av fasader,om längtan efter sammanhang, om drömmar och om kampen för överlevnad i den tillvaro som pågår bortom samhällets omsorg.
Idé & koncept: John Hanse & Jonas Åkesson.
Regi: John Hanse. Ljusdesign & musik: Jonas Åkesson. Rörelsehandledning: Clara Bankefors, Arkeolog 8.
Medverkande: Sanne Ahlqvist Boltes och Oskar Stenström.
Producent: Anna Jonsson Björck
Spelplats: Teaterhögskolan

Nyheter från mörkret vid tidens ände
Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala Universitet, beskriver universums uppbyggnad i en teori som inbegriper fem parallella universum. Nyheter från mörkret vid tidens ände är ett hett nyhetsmagasin som sänder live från den plats där dessa olika universumen möts och där nyheterna når alla olika universum samtidigt. Varmt välkomna till kvällens show!
Av och med: Carina Ehrenholm
Spelplats: Teaterhögskolan