Transistor 3
Places & Spaces
Scenkonstfestival i Malmö
3/30-5/5 2017


WeLog, avsnitt 1-3
WeLog är ett projekt som undersöker hur en kan göra scenkonst tillgänglig för en publik både genom en upplevelse på plats och via internet. Verket utforskar identitet ur tre olika perspektiv, i tre halvtimmesavsnitt. Avsnitten är live-klippta och livestreamas till youtube i form av videobloggar.
Av & med: Perman/Spegel/Horáková
Avsnitt 1, ”what am i doing?” Spelas 30/3 kl 18:00 & 20:00,
Avsnitt 2, ”hot or not” Spelas 31/3 kl 18:00 & 20:00.
Avsnitt 3, ”the most satisfying video in the world pt52” Spelas 1/4 kl 18:00 & 20:00
Avsnitt 1-3, Spelas 2/4 från kl 18:00
Inter Arts Center, Bergsgatan  29 & Youtube

Öppna spelsessioner av det X-dimensionella kortspelet  
Korten tar er mellan verklighetens olika dimensioner. Det börjar med att ni använder ord för att beskriva för varandra vad som finns. Under spelets gång expanderas rummets möjligheter. En spelsession tar ca 60 minuter. Medverkande: Liv Kaastrup Vesterskov & Ebba Petrén.
Spelet utvecklades av Moa Hjärtström, Thom Kiraly, Matthias Hahne Torbjörnsson, Liv Kaastrup Vesterskov, Ebba Petrén, Gabriel Widing  med stöd av Teater InSite och Nyxxx.
1/4 Klockan 16.00 på Kaffebaren, Möllevångstorget.
1/4 Kl 20.00  på Nobes Öl & Mat, Kristianstadsgatan 36.

Tribute to Allegra
Två speldesigners bestämmer sig för att spela spelet de skapat under lång tid och för att tänja dess gränser. I spelet kan man bestämma vad andra spelare gör. Man kan förflytta sig mellan olika verkligheter. Man kan inte sluta spela förrän spelet är slut. Som publik kan du stanna länge eller kort. Allegra är spelskaparen i eXistenZ. Spelmotorn som används är det X-dimensionella kortspelet som utvecklats med stöd av Teater Insite under 2017.
Medverkande: Liv Kaastrup Vesterskov & Ebba Petrén.
2/4 Klockan 14.00-18.00. Drop-in. Malmö Dockteater, Hasselgatan 8.

Speltest 2.0: Kropp & straff
Som en del i det pågående arbetet med scenkonstverket Kropp & straff genomför vi nu ett andra speltest där vi tillsammans med publiken tränar inför en framtid som snart kan vara här. En föreställning för alla vi som tror oss göra motstånd mot den hastigt framväxande vågen av nyfascism. Ett försök till en gemensam kroppslig och mental förberedelse inför en möjlig politisk verklighet. Meditationer över hur våra åsikter omärkligt förändras och förskjuts varvas med brutala förhörsmetoder. Finns det något att lära av repressionen, och var ligger makten i maktlösheten?
Av: Henrik Bromander och John Hanse
Medverkande:  Sanne Ahlqvist Boltes, Ester Claesson och Jonas Åkesson
6/4 Kl 19.30 Malmö Dockteater, Hasselgatan 8

Release: Europa, Migration och Myter&Hörspel
Jena Press släpper nu tre böcker med ett urval av  Jörgen Dahlqvists dramatik. Europa är en skildring av det nya samhällsklimat som växt fram i samband med den globala ekonomiska kollapsen, Migration undersöker och gestaltar en av samtidens stora politiska frågor och i Myter&Hörspel används kända mytologier för att förstå vår samtid.
Bokförlag: Jena Press. Författare: Jörgen Dahlqvist.
Dj:s Nils Dernevik och Helena Engberg
8/4 Kl 18-21.30 Grand Öl & Mat, Monbijougatan 17

Städer
Städer är ett hörspel som rör sig mellan olika platser runt om i världen, Monteral, Rio De Janiero, Tokyo och Hong Kong, och följer en kvinna före, under och efter hennes död. Det utspelar sig i en parallell samtid där hus svävar fritt i luften och där datumet för ens död dyker upp som tecken i form av  tatueringar, visioner och drömmar.
Koncept: Jörgen Dahlqvist och Carina Ehrenholm
10/4 Kl 19.30 Malmö Dockteater, Hasselgatan 8

Tidens död
Tidsresor är en realitet, men de är förbehållna en hemlig organisation, Evigheten, som manipulerar det förflutna. Uppfinningar och upptäckter som kan hota framtidens civilisation utraderas av specialiserade forskare och tekniker. Men Evighetens existens grundar sig på en omöjlighet - en paradox som kan förinta den. Tidens död är ett hörspel fritt baserad på Isaac Asimovs roman med samma namn.
Koncept och bearbetning: Carina Ehrenholm.
10/4 Kl 19.30 Malmö Dockteater, Hasselgatan 8

Göte från andra sidan
Carina Ehrenholms farbror Göte föddes 1926 och var genom hela sitt liv en brinnande kommunist. När han var tjugo år såg han på framtiden med otroligt stor tillförsikt och optimism. Industrin blomstrade och den socialdemokratiska reformpolitiken hade verkligen slagit rot i den svenska folksjälen. Läget blev, som i Karl-Gerhards populära melodi, bättre och bättre dag för dag. Göte dog hösten 2016, samma dag som Fidel Castro avled. Det här hörspelet handlar om Göte och hans tid. Men också om vår tid.
Koncept: Carina Ehrenholm. Medverkande: Göte och Carina Ehrenholm, Kent Olofsson samt dokumentära inslag. Ljud och musik: Jörgen Dahlqvist och Carina Ehrenholm
10/4 Kl 19.30 Malmö Dockteater, Hasselgatan 8

Release: Transistor Sound | podd-portal
Transistor Sound startar nu en fri kanal för lyssning över nätet. Sajten och projektet presenteras under kvällen.
Lyssna på produktioner som Episoder 1-4. Träd+radio, Indy500:seklernas udde, Hamlet II: exit ghost, Den fantastiska resan 1-4,  Karlskrona/Malmö, Skellefteå/Malmö. Städer och Tidens död
10/4 Kl 19.30 Malmö Dockteater, Hasselgatan 8

Träd+radio
Träd+radio är ett hörspel om trädens underjordiska rotsystem, om att lyssna på radio, om den stränga filosofen Simone Weil, om att finna den största njutningen i smärtan, våldet och lydnaden, om att förvandlas till ett träd och om en dröm om undergången.
Av och med Carina Ehrenholm och Björn Lindberg
11/4 Kl 19.30 Malmö Dockteater, Hasselgatan 8

Karlskrona/Malmö
Teatr Weimars nya trilogi (Karlskrona/Malmö, Skellefteå/Malmö och Umeå/Malmö) utgår från en fiktiv händelse – ett dödsfall i Malmö – som utifrån olika perspektiv skildras genom ett hörspel, en scenkonstföreställning och en film. Karlskrona/Malmö handlar i grunden om hur kontraktet mellan människor ser ut i ett polariserat samhälle. I efterspelet av det som hänt får vi ta del av en mängd människor som känt de inblandade och på olika sätt drabbats och reagerar på det som hänt.
Text: Jörgen Dahlqvist. Musik: Kent Olofsson Medverkande: Linda Ritzén, Malin Molin, Frida Stavnes, Carina Ehrenholm, Liv Kaastrup Vesterskov, Cecilia Milocco, Rikard Lekander och Kent Olofsson.
11/4 Kl 19.30 Malmö Dockteatern, Hasselgatan 8

Nam Mái
Nam Maí är en komposition för tre solister, videoprojektioner, koreografi och orkester.  Denna film presenterar verket i en version inspelad med Seattle Symphony Orchestra och dirigenten Stilian Korov. Den Vietnamesisk/svenska gruppen The Six Tones är solister i musik som hämtar sitt material ur Nam Maí, ett stycke instrumentalmusik från traditionell Vietnamesisk Tuồngteater. Även koreografin refererar till Vietnamesisk teater och till en scen där Đào Tam Xuân, en kvinnlig general, får bud om att såväl hennes man och son har dödats som ett resultat av konspirationer vid hovet.  
Film med musik av Richard Karpen och The Six Tones. Seattle Symphony, dirigent: Stilian Kirov. Koreografi: Marie Fahlin. Regi: Jörgen Dahlqvist. Foto och klippning: Jon Rudberg. Fokus: Hanna Rosendahl. Ljus: Stine Hein. Ljudtekniker: Dmitriy Lipay (Seattle) and Silas Bieri (Malmö). Ljudeditering och mix: Stefan Östersjö, Doug Niemela and Richard Karpen.
19/4 Kl 18.15 Biograf Panora, Friisgatan 19 D

Devil‘s water
Devil’s Water är ett filmprojekt med ekologisk ljudkonst som tog form inom ramen för konstnärskollektivet Landscape Quartet. Gitarristen Stefan Östersjö spelar på en skulptur där en gitarr fästs i ett träd och länkats med två andra träd och en violin med fiskelina som långa strängar. Bennett Hogg sänker violiner i floden och vattnets strömmar fungerar då som en stråke. Filmen söker att fånga denna platsspecifika samverkan med naturen med dokumentära och konstnärliga grepp.
Video: Merrie Snell. Musik: Bennett Hogg och Stefan Östersjö. Inspelad vid Devil’s Water, Northumbria, 21-22 Maj 2013. Mixad och editerad i The Music Studios och på Culture Lab vid University of Newcastle
19/4 Kl 18.15 Biograf Panora, Friisgatan 19 D

The Culture Soldiers
The Culture Soldiers är en dokumentär som ger ett politiskt perspektiv på de omvälvande skiften som ägt rum under de senaste sextio åren inom den traditionella Vietnamesiska musiken. Filmen ger en inblick i hur en konsertkultur vuxit fram styrd av politiska strategier och den kommersialisering som följt i spåren av omställningen mot marknadsekonomi. Här kastas ljus över kvinnors roll i denna utveckling och hur  objektifiering av kvinnliga musiker blivit en central faktor när traditionell musik visas i TV-shower och i offentliga konserter.
Koncept, kamera och redigering: Nguyễn Thanh Thủy. Musik: The Six Tones
19/4 Kl 18.15 Biograf Panora, Friisgatan 19 D

Tre Systrar
Tre systrar är en film som undersöker den moderna kvinnans liv i norden idag. Den dokumentär-poetiska filmen utgår från material med tre systrar i olika åldrar (8, 18 och 28) och på olika platser, både geografiskt (Sverige, Danmark och Norge) och i livet. Det är sommar och de drömmer. Men vad drömmer de om? Vad innebär det att vara en flicka och att träda in i vuxenlivet för att bli en kvinna?
Koncept, text, kamera och redigering: Liv Kaastrup Vesterskov. Musik: Anton Jansson och Björn Lindberg. Röst: Liv Kaastrup Vesterskov
19/4 Kl 18.15 Biograf Panora, Friisgatan 19 D

Tre systrar som inte är systrar
Gertrude Steins operalibretto Three sisters who are not sisters (1943) sätts här upp som talteater i nyöversättning av Annika Nyman och Paul Kraus. Tre systrar som inte är systrar undersöker människans behov av att definiera både sig själv och sin omvärld. Det handlar om den ständiga förhandlingen om det gemensamma spelets regler och om att tvingas omdefiniera sitt jag. Vad ryms i den kittlande tanken om att överträda det rådande, upphäva alla regler för att helt uppgå i det förbjudna? Hur förhåller sig rollerna till det egna jaget och varandra i ett tillstånd där allt måste definieras om?
Teater Mutation, StDH & TeaK
Text: Gertrude Stein. Översättning: Annika Nyman & Paul Kraus.
Regi: Gustav Englund. Scenografi: Annika Tosti. Mask- och perukdesign: Ella Carlefalk. Ljuddesign: Niclas Lindgren. Ljusdesign: Mira Svanberg. Teknik: Sanne Wahlgren.
Medverkande: Tuuli Heinonen, Alexander Holmlund, Mari-Helen Hyvärinen, Salla Loper och Liisa Tremmel.
19, 21-22/4 Kl 19.00 Inkonst, Bergsgatan 29

Nightwalkers Malmö
Det finns bara en regel när det gäller drömmar, spöken och proletärer: Var försiktig! Dom kommer bara fram på natten! Kom med oss och håll ögonen öppna: Du drömmer redan. Nu ska du falla i sömn! Genom en nattlig expedition, eller för att vara mer exakt en night-walk, undersöker vi drömmarna och mardrömmarna hos dom som en gång kallades “arbetare” eller “proletärer”. Natten undergräver dagens ordning och därför är det nattetid vi följer, samlar och bearbetar spåren av deras individuella och kollektiva liv. Vi letar också efter “arkivet över arbetarnas drömmar” som väntar på att bli återupptäckt, återskapat och återdrömt. Skiftande mellan rollerna som urbana arkivarier, arbetsarkeologer, med-drömmare och sist men inte minst spökjägare, bjuder skådespelarna publiken att följa dem i jakten på 1900 och 2000-talets framtider. Detta utspelar sig i Malmös postindustriella stadslandskap, fabrikerna, arbetarnas bostäder och dess gator som fortfarande är kvarlevor av en svunnen politisk framtid. Följ oss genom ett okänt Malmö. Nightwalkers och nightworkers förena er! Dröm!
Av: Banditsagor & friendly fire. Team: Melanie Albrecht, John Hanse, Malin Molin, Oskar Stenström och Michael Wehren
21-22/4, 24-26/4 och 2-4/5. Kl 21.30. Mötesplats: Inkonst, Bergsgatan 29.
Publiken kommer att vandra utomhus under föreställningen.

Mermaid
Efter den hyllade föreställningen Tre Systrar som hade premiär på Transistor 2 är nu Liv Kaastrup Vesterskov tillbaka med en ny föreställning. Med motsättningar som utgångspunkt fortsätter Liv sitt undersökande av scenkonst i gränslandet mellan en fiktiv och dokumentär bildvärld.
Av och med Liv Kaastrup Vesterskov
21–23/4 Kl 19.30 Malmö Dockteater, Hasselgatan 8

KWEST#3: Money
För några år sedan flyttade en kvinna som heter Nele från Belgien till London. Hon skulle slå stort och bli en stjärna, men det blev inte så. På radion hör hon ord som kris, skuld och nödlån samtidigt som hon ser banktjänstemän i kostym ute på gatorna som gråter. Genom en kombination av astronomiska hyror i London, en svag Euro och ett överskattande av sina egna förmågor lyckas hon skapa en egen ekonomisk kris. Detta är tredje delen i en serie performance lectures om allt i hela världen av  och med Nele Van Den Broeck. Den här handlar om ekonomi, om vårt finansiella system och hur det påverkar så mycket av vårt liv. Men föreställningen ställer också frågan om hur vi, med alla våra drömmar och förhoppningar, i en värld där ekonomin styr så mycket, kan vara bra människor.
Av och med: Nele Van den Broeck. Scenografi: Emilia Bongilaj.
25–26/4 Kl 19.30  Inter Arts Center, Bergsgatan 29

Autobahn Tribune: iscensatt reading
Längs Autobahn, mellan Wannsee och Berlin, står en ensam läktare. En relik från en rallyarena som jämnats med marken. Var helg kommer ett par hit för att skåda och katalogisera bilar på vägen i rekreation. Med sig har dom kikare, sololja, munspel och nötter. Men det outsagda mellan paret tar snart deras kroppar i anspråk på läktaren och börjar förvränga blickarna. Ängen får liv och paret noterar nu nazister resa sig ur hålen, Hippolytus, porrklubbar, en räv som cirkulerar och Beckett som säljer piratkopior av dyra klockor. Ett myller av gestalter som växer och tycks ställföreträda det talet inte längre förmår. Autobahn Tribune är en absurdistisk textkomposition om att konfrontera det förflutna.
Text: Martin Bengtsson. Medverkande: Wayra Monasterio och Frida Stavnes
Producent: Josefin Beischer
27/4 Kl 19.30 Malmö Dockteater, Hasselgatan 8

Transistor@Gylleboverket
Transistorfestivalen bjuder in till en hejdundrande endagsfestival på det legendariska Gylleboverket ute på Österlen. Gylleboverket består av ett nätverk av samtidskonstnärer som har sin bas på ett före detta sågverk och byggåtervinning i Östra Vemmerlöv. Tillsammans med Transistor skapas under en lördag ett event med fokus på samtida scenkonst och tvärkonstnärliga möten ute på Österlens vidder. Som en reva i tid och rum öppnar sig platsen, och Transistorfestivalens konstnärer tar med sig sina specialverktyg in i den parallella rumtiden för att tillsammans med Gylleboverket undersöka denna magiska plats. Transistorfestivalen intar de två stora hangarerna på området och bjuder in till scenkonstföreställningar, filmvisningar, rumsliga ljudupplevelser, videoverk, pizzabak och gemytlig stämning. Det kommer bli scenkonstverk som endast kan upplevas på plats, där och då, i ett här och nu.
29/4 Gylleboverket, Tornavägen 19 . Östra Vemmerlöv

Program för
Transistor@Gylleboverket

Mermaids
Efter den hyllade föreställningen Tre Systrar som hade premiär på Transistor 2 är nu Liv Kaastrup Vesterskov tillbaka med en ny föreställning. Med motsättningar som utgångspunkt fortsätter Liv sitt undersökande av scenkonst i gränslandet mellan en fiktiv och dokumentär bildvärld.
Koncept: Liv Kaastrup Vesterskov
Text, form och video: Liv Kaastrup Vesterskov. Musik, form och dramaturgi: Jörgen Dahlqvist. Dramaturgi, regi och form: Carina Ehrenholm
Medverkande: Liv Kaastrup Vesterskov

Nele Needs a Holiday
En konsert med Nele needs a Holiday
Av och med Nele van den Broeck

Nässeldalen
Från meditativa ljudkollage till musikaliska käftsmällar. Improvisation är utgångspunkten. Att ge sig in i något. Våga stanna kvar. Förtydliga, insistera, manifestera. Nässeldalen är en trum-elektronik-och sångduo där improviserade ljudlandskap vävs ihop med textbitar, trumgrooves och enkla originalskrivna kompositioner.
Intentionen är ett omedelbart och ärligt musikskapande, befriad från genrebestämda konventioner. Vid detta tillfälle gästas duon av Liv Kaastrup Vesterskov och Jack Menkedick, i ett gränslöst improvitorisk möte mellan musik, text och rörelse.
Medverkande: Mario Ochoa: trummor, percussion, elektronik, Lise Kroner: röst, kalimba, rhodes, elektronik, Liv Kaastrup Vesterskov: röst, rörelse, Jack Menkedick: baritone saxophone, elektronik

Axelotl
Ulf Rönnerstrand, verksam på bland annat Backa Teater i Göteborg, ger monologen Axelotl. En föreställning om en människas stora fascination för en anspråkslös vattenödla. Varje dag går han till akvariet och hänförs av axolotln, ett uråldrigt vattendjur. Fascinationen övergår till besatthet och slutligen total uppslukning.
Novellen Axolotl av Julio Cortázar har kallats 1900-talets bästa novell. Här iscensätts den av i en intim monolog. Axolotl är en hypnotisk berättelse om vårt gåtfulla innersta omslutet av ett ljudkonstverk signerat Maria W Horn och Anders Paulin.
Av och med: Ulf Rönnerstrand. Ljud: Maria W Horn och Anders Paulin.

Speed dejting
Frågor utöver det vanliga. Ett nytt sätt att möta välbekanta. Ett sätt att lära känna okända. Genom att konstruerar och rama in ett möte mellan två människor skapas ett rum för nya och fördjupande möten. Dra ett kort, ställ en fråga, få en fråga och drick en kaffe tillsammans! Som sanning i ”Sanning eller konsekvens” med enbart med de frågor som du själv aldrig kom på.
Koncept: Anna Jonsson Björck

Falò delle vanità
En ritual för att fira in våren där publiken med ett intimt berättande gör sig av med saker i livet som man inte vill veta av längre. Titeln kommer från den historiska händelsen i den italienska staden Florens år 1497 då man brände olika saker, som kosmetika, böcker och konst, som symboler för synd.
Koncept och medverkande: Carina Ehrenholm, Liv Kaastrup Vesterskov och Jörgen Dahlqvist

Tidens död
Tidsresor är en realitet, men de är förbehållna en hemlig organisation, Evigheten, som manipulerar det förflutna. Uppfinningar och upptäckter som kan hota framtidens civilisation utraderas av specialiserade forskare och tekniker. Men Evighetens existens grundar sig på en omöjlighet - en paradox som kan förinta den. Tidens död är ett hörspel fritt baserad på Isaac Asimovs roman med samma namn.
Koncept, text och bearbetning: Carina Ehrenholm
Musik och ljud: Carina Ehrenholm och Jörgen Dahlqvist
Medverkande: Carina Ehrenholm.

T.B.A
Ett hörspel som blandar intervju och fiktion och ställer frågor kring individens ansvar i det politiska spelet. Vem har ansvaret i det samhälle vi lever i och vilket ansvar?
Av Malene Begtrup Andersen

Störningar
Det ösregnar utanför. En patient kliver innanför farstun hos sin terapeut. En grannes dova tv-ljud hörs genom de tunna lägenhetsväggarna. Patienten ångrar sig först, hon vill inte vara där - men när hon sätter sig i soffan och lättar på sitt hjärta, blandas hennes fantasier ihop med verkligheten.
Av Jacob Nilsson
Medverkande: Sonia Haga & Carina Ehrenholm
Totalt för alla tre verk 45 min

Göte från andra sidan
Carina Ehrenholms farbror Göte föddes 1926 och var genom hela sitt liv en brinnande kommunist. När han var tjugo år såg han på framtiden med otroligt stor tillförsikt och optimism. Industrin blomstrade och den socialdemokratiska reformpolitiken hade verkligen slagit rot i den svenska folksjälen. Läget blev, som i Karl-Gerhards populära melodi, bättre och bättre dag för dag. Göte dog hösten 2016, samma dag som Fidel Castro avled. Det här hörspelet handlar om Göte och hans tid. Men också om vår tid.
Koncept: Carina Ehrenholm. Medverkande: Göte och Carina Ehrenholm, Kent Olofsson samt dokumentära inslag. Ljud och musik: Jörgen Dahlqvist och Carina Ehrenholm

Tre Systrar
Tre systrar är en film som undersöker den moderna kvinnans liv i norden idag. Den dokumentär-poetiska filmen utgår från material med tre systrar i olika åldrar (8, 18 och 28) och på olika platser, både geografiskt (Sverige, Danmark och Norge) och i livet. Det är sommar och de drömmer. Men vad drömmer de om? Vad innebär det att vara en flicka och att träda in i vuxenlivet för att bli en kvinna?
Koncept, text, kamera och redigering: Liv Kaastrup Vesterskov. Musik: Anton Jansson och Björn Lindberg. Röst: Liv Kaastrup Vesterskov