Transistor 5
Festivalen som institution
Scenkonstfestival i Malmö
4/4-29/4 2018


Bastionen, Norra Vallgatan 28
Inter Arts Center, Bergsgatan 29


/ TRANSISTOR LIVE

Relationship Status: Complicated
Två kvinnor möts innanför fängelsemurarna. Den ena är livstid dömd för mord och den andra ska snart släppas fri. De blir kära och förlovar sig och står inför den stora dagen då de äntligen ska få gifta sig. Men en dag rycks de ifrån varandra helt utan förvarning. Reglerna säger att de inte får ha någon kontakt med varandra efter frigivningen och kampen för att få träffas startar. Relationship Status: Complicated är ett textbaserat rörelseverk som tar avstamp i kvinnornas kärlekshistoria. Det utforskar vad äktenskap och kärlek innebär med alla dess regler och bestämmelser och vem som äger rätten att bestämma över en relation både i och utanför fängelsesystemet
/ Perman, Bongilaj, Horáková Eriksson
Text & ljud: Lovisa Perman. Scenografi & kostym: Emilia Bongilaj. Koreografi & medverkande: Annelie Horáková Eriksson
Med stöd av Malmö Stad
Premiär 4/4
på Inter Arts Center
Spelar 4/4 kl 18 och 20, samt 5/54 kl 18

Död åt välfärdsstaten
Död åt välfärdsstaten är en betraktelse över det land som vi känner som Sverige – från Tage Erlanders folkhem, till Olof Palmes demokratiska socialism, till Fredrik Reinfeldts påståenden att svenskar nattats till sömn av välfärdssystemet, till dagens politiska diskussion där begrepp som underklass och utanförskap och svenskhet är heta ämnen. Föreställningen utspelar sig på en bondgård misstänkt lik Orwells där alla djur är jämlika, några bara mer jämlika än andra.
/ Teatr Weimar
Koncept: Jörgen Dahlqvist och Kent Olofsson.
Text och regi: Jörgen Dahlqvist. Koreograf: Lidia Wos. Musik: Kent Olofsson, Lise Kroner och Nicklas Nilsson. Kostym. Sandra Haraldsen.
Medverkande: Linda Ritzén, Carl Gustafsson, Camille Marchadour, Liv Kaastrup Vesterskov, Nicklas Nilsson, Lise Kroner, Lidia Wos, Jörgen Dahlqvist, Kent Olofsson och Mattias Alheim.
Premiär 13/4 på Bastionen
Spelar 13-15/4 kl 19.30

Hamlet – en monolog där alla dör

Allt börjar med att Hamlets pappa dör. Allt börjar med att Hamlets mamma gifter om sig med pappans bror och säger till Hamlet att sluta sörja. Allt börjar med att Hamlet får reda på vem som mördade pappan. Allt börjar med att Hamlet ska hämnas. Skådespelaren Nina tar oss med på en upptäcktsfärd in i världens mest spelade pjäs. Till sin hjälp har hon tre liter grus, två liter blod, en mikrofon och ett badkar. En föreställning i gränslandet mellan teater och konsert, där fantasi blir verklighet och där rummet fylls med begär, sorg, hat, hämnd och kärlek.
/ Ung Scen öst
Text: Manda Stenström, Maja Salomosson och William Shakespeare
Regi: Maja Salomonsson Scenograf och kostymdesigner: Jenny Ljungberg
Ljuddesigner: Siri Jennefelt Kompositioner: Siri Jennefelt och Nina Jeppsson
Mask- och perukdesigner: Agnes Kenttä
Medverkande: Nina Jeppsson

Spelar 17/4
på Bastionen

Tystnaden
Tystnaden kretsar kring de motiv som finns i myten om Odysseus i mötet med sirenerna. Nina Björk påminner oss i sin bok Sirenernas sång om Adornos beskrivning av hur den moderna människan skapades i det ögonblick Odysseus band sig fast vid masten för att få uppleva sirenernas sång och därigenom övervann naturen. Att samtidigt ge efter och tygla sina begär blir till en civilisationshandling som konstituerar det moderna. När Kafka skriver samma myt är resultatet dock ett helt annat: Odysseus har bundit fast sig vid masten, till och med satt vax i öronen, men sirenerna sjunger inte längre – de är tysta. Människan (och mannens) makt över naturen är därmed bruten. Tystnaden blir ett sätt att ta kontroll över sitt eget liv och sitt eget öde. Tystnaden är en monolog som beskriver och gör upp med en manlighet i kris, en som inte längre kan diktera villkoren för det offentliga, varken mannen inte längre har tolkningsföreträde kring vad som är tillåtet eller inte, och vars blick därigenom inte längre definierar en självklar begärsposition. Texten leker med referenser till Bergmans filmiska universum, grekiska myter, filosofi och populärkultur.
Text: Jörgen Dahlqvist. Regi: Gustav Englund. Ljuddesign: Niclas Anderstedt Lindgren. Ljusdesign: Mira Svanberg. Scenografi & kostym: Annika Tosti
Medverkande: Rasmus Luthander
/ Teatr Weimar
Premiär 21/4
på Bastionen
Spelar 21-22/4 kl 19.30

Malmö PodCards
Malmö PodCards är en föreställningen som porträtterar människor i Malmö: ett möte i tåget, på kaffebaren eller en bänk i solen en sensommardag i Malmö kan leda till helt fantastiska samtal. Med musik, människor och foton skapar vi en fördjupad bild av Malmö.
/ 11th House collective
Regi: Malene Begtrup Andersen. Foto: Gianluca La Bruna.
Sång och komposition: Lise Kroner. Musiker: Mario Ochoa, Johan Lundberg och Ellen Pettersson
Premiär 24/4
på Bastionen
Spelar 24-25/4 kl 19.30

/ TRANSISTOR LAB

Trikoloren
Konstkollektivet neel 4 bjuder in till en öppen visning av pågående videoverk
23/4 kl 19.30 Bastionen

Vitt ljus
I det här videoverket undersöker vi utifrån Karin Johannisson bok “melankoliska rum” olika förhållningssätt och perspektiv av tomhet. Vi fokuserar på den tomhet som kan upplevas som en befrielse, som ett rum mellan då och nu
Av Emma Hansson Löfgren och Johanna Karlsson

Bitcoingirl (film, dokumentär/fiktion)
“a young, aspiring influencer gets the opportunity to interview one of the most successful forerunners of cryptocurrency... an exposion of power desire and trickle down economy... an experience they are not soon going to forget!!!!!”
Filmen är en del ur en serie mytologier om den progressiva underground-scenkonströrelsen i Malmö 2018.
Medverkande och koncept: Eira Fröjdh och Julia Cechal
Klippning, redigering och foto: Julia Cechal


Lovesick Alien (film, dokumentär/fiktion)
“One of the most prominent reporters and storytellers of the future tells in an exclusive interview  how she incarnated on earth, reached success and faced the loneliness of forever being a stranger. The heartbreaking story of our forever failings at finding forever togetherness and love!!!”
Filmen är en del ur en serie mytologier om den progressiva underground-scenkonströrelsen i Malmö 2018.
Av och medverkande: Julia Cechal

Den bruna filmen
I brun wellpapp-miljö vilar tusentals produkter som symboliserar den marknadsekonomiska idén konsumentmakt. Omgiven av ekologiskt mandelsmör och uppslukad av tristess går en lagerarbetare och räknar produkter.
av Elina Säfsten

/ TRANSISTOR SOUND

AKT1 (DK) Hörspel & Boksläpp
7/4 kl 15 på Bastionen
Den Danska hörspelspodden AKT1 har släppfest för sin bokserie med ny nordisk dramatik. Alla som kommer får böcker med texter av Felicia Ohly (SE), Manda Stenström (SE), Robin N. Spegel (SE), Martin W. Bengtsson (SE), Anja Grim (SE), Emma Bexell (SE), Kristofer Grønskag (NO), Fiona Mergel (NO), Stine Fevik (NO) och Daniel Vatsvåg (NO). De spelar också upp två verk ur sin katalog:

Skal vi knalde? / Skal vi samarbejde
Text: Robin N. Spegel. Regi av Carina Ehrenholm och ljuddesign av Frederik Bækgaard Ludwigs och Lukas Wendt. Medverkande: Linn Mildehav, Mette K. Madsen och Durita Dahl Andreassen

Pusterum In absurdum
Text: Felicia Ohly. Regi av Camille Sieling Langdal. Medverkande är Emma Sehested Høeg, Magnus Bruun och Stina Mølgaard.

Transistorsound.se: Hörspel
Framförs den 16/4
på Inter Arts Center

Hamlet II:exit ghost

Hamlet II:exit ghost har gjort succé på festivaler i Europa där man beskriver det man ser som Scaninavian Noir, prisbelönt i den internationella radioteaterfestivalen Prix Marulic 2014. I Hamlet II:exit ghost (radio edit) är scenen en radiostudio där Teatr Weimar iscensätter en pjäs i pjäsen utifrån klassikernas klassiker. Föreställningen är ett laboratorium där skådespelarna tar isär Shakespeares ord och figurer. En mediation kring identitet, minne och död. Shakespeare möter Bergman möter The Killing.
Koncept: Jörgen Dahlqvist, Kent Olofsson, Linda Ritzén och Rafael Pettersson
Text och regi: Jörgen Dahlqvist. Kompositör: Kent Olofsson
Medverkande: Linda Ritzén och Rafael Pettersson
Ljud SR: Johan Chandorkar. Producent: Henrietta Hultén
Producerades av Sveriges Radio Malmö 2012

Episoder, säsong 2, avsnitt 1
Hela serien utspelar sig i en somrig småstad där människor befinner sig i rörelse; bort från andra och bort från sig själva. handlingen kretasar kring det möjliga och omöjliga i mötet med andra människor, om avgrunden mellan vad en människa är inför andra och vad hon är inför sig själv.
Text: Jörgen Dahlqvist. Musik: Kent Olofsson
Medverkande: Linda Ritzén
Mixning och mastring: Kent Olofsson

Framförs den 16/4 kl 193.0 på Inter Arts Center

Städer del 6
Hela serien utspelar sig i en somrig småstad där människor befinner sig i rörelse; bort från andra och bort från sig själva. handlingen kretasar kring det möjliga och omöjliga i mötet med andra människor, om avgrunden mellan vad en människa är inför andra och vad hon är inför sig själv.
Text: Jörgen Dahlqvist. Musik: Jörgen Dahlqvist
Medverkande: Linda Ritzén
Mixning och mastring: Kent Olofsson


/ TRANSISTOR MUSIC

Transistor Music
Musikfestival
Bastionen
11th House Collective kuraterar för andra gången Transistor Music i samarbete med Transistor festivalen. I slutet av april går den andra omgången av stapeln.
Spelar på Bastionen.

Fredag 27/4

18.30-19.15 Tropical Vampire
Tropical Vampire är ett pop-projekt av Anna Helmersson som blandar iskall experimentell elektronica med tunga hypnotiska rytmer och drömska ljudbilder. Tidigare i år släppte Tropical Vampire sin debut EP Nightshades.

19.30-20.15 Jenny Nilsson One Woman Orchestra
Sångerskan och kompositören Jenny Nilsson (Cure-a-Phobia, LUR) skapar låtar och ljudlandskap med hjälp av loopar, improvisation, röst och diverse små och stora plinkeplonk-instrument. Lager på lager byggs på och skalas av i en udda, finurlig och fascinerande live-looping. I ett litet och annorlunda format utvecklas och byter hennes musik skepnad. Jennys musik följer inga skrivna regler och är både lekfull och melankolisk, akustisk och elektronisk. Kanske öppnas ett litet fönster på glänt, så att alla som vågar kan titta in.

20.30-21.15 Mega Mega
Mega Mega bjuder på originalmusik av Jack Menkedick. Virvlande melodier, eskapistska harmonier  och intelligenta rytmer. Ett glädjefyllt  sökande efter platsen mellan frihet och struktur, individualitet  och kollektivitet.

Lördag 28/4

18.30-19.15  Singular & UnniZ Flat Earth
Singular är ett band som arbetar med kontraster: simpelt och komplext, lätt och tungt samt rytm och melodi. Singular utforskar utforskar en egen ljudvärld med akustiskt piano som utgångspunkt. Singulars kommande album, Två, släpps i höst via Lamour Records. Malmöbaserade UnniZ Flat Earth verkar i ett gränsland där experiment och konvention möts med elektroniska och akustiska inslag. UnniZ Flat Earth är ett semi-elektroniskt performance- och musikprojekt.

19.30-20.15 Bruno Faria
Bruno Faria är en brasiliansk flöjtist bosatt i Malmö som jobbar med klassisk musik, improvisation, experimentell musik och soundpainting. För drygt tio år sedan startade han den första brasilianska soundpainting-orkestern I sina soloframträdanden jobbar han med att integrera live-elektronik med improvisation.

20.30-21.15 Josgrejen
Josgrejen spelar elektronisk musik som är både färgstark och välsmakande. Det är industriellt, det är naturellt, det är energiskt, det är hårt, det är mjukt. Det är juice. Det är Josgrejen!

/ TRANSISTOR TALKS

Composing the Performance
Den 6/4 Inter Arts Center
nom ramen för sitt arbete som konstnärlig doktorand – i samarbete mellan KMH och Lunds universitet – har Kent Olofsson medverkat till att skapa fem scenkonstverk i vad han kallar Contemporary Intermedial Theatre (CIT). Det är verk som befinner sig i skärningspunkten mellan konsert, teater, hörspel och musikteater. Genom text och exempel från de fem konstnärliga verken presenteras nya konstnärliga och kollaborativa metoder för samtida scenkonst. I samband med att avhandling släpps anordnar vi en eftermiddag med samtal om ny samtida scenkonst. Moderator: Stefan Östersjö

13:30 Musical composition in contemporary intermedial theatre
Medverkande: Kent Olofsson
14:15 A model for an interdisciplinary artistic practice
Medverkande: Jörgen Dahlqvist, Linda Ritzén, Kent Olofsson
15:30 The collaborative dramaturgical work: Arrival Cities: Hanoi
Medverkande: Nguyễn Thanh Thủy, Jörgen Dahlqvist, Kent Olofsson
16:15 Changed practices of composition - Expanded artistic roles
Medverkande: Kent Olofsson

/ TRANSISTOR PHOTO & GRAPHICS


Design: Jan Petterson

Transistor form ställer ut Transistor affischer som är gjorda av formgivaren Jan Pettersson.
Bastionen

Foto: Lovisa Wanker
Fotografier av Lovisa Wanker.
Bastionen